Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

Η Ύπαρξη και η Ζωή είναι δώρα του Θεού



«Ο Όσιος Θεόδωρος ήταν νόθος υιός, τον οποίο η μητέρα του Μαρία απέκτησε από τις εξώγαμες σχέσεις που είχε με τον αυτοκρατορικό ταχυδρόμο Κοσμά. Τη νύχτα που κοιμήθηκε με τον Ταχυδρόμο, η μητέρα του Θεοδώρου είδε στο όνειρό της, ότι ένα αστέρι κατέβηκε από τον ουρανό και μπήκε στην κοιλιά της… Τον Θεόδωρο, όταν ήταν ακόμη βρέφος, γνώρισε και αγάπησε ιδιαίτερα ο άγιος Μεγαλομάρτυς Γεώργιος. Όταν μάλιστα ο Θεόδωρος μεγάλωσε, ο Άγιος τον είχε πάντα μαζί του, τον δίδασκε και τον παιδαγωγούσε Θεόδωρος έγινε Επίσκοπος με πλούσια ποιμαντική δράση και αγιότητα βίου…
Όταν επρόκειτο να πεθάνει , τον επισκέφθηκαν Άγγελοι και Άγιοι, τους οποίους υποδέχθηκε με ιδιαίτερη χαρά και αγαλλίαση. Πριν μάλιστα πεθάνει, του εμφανίσθηκε ο άγιος Γεώργιος , έφιππος, έχοντας μαζί του και ένα δεύτερο άλογο. Ο άγιος Γεώργιος έδωσε στον Θεόδωρο και ένα ραβδί και τον κάλεσε να ιππεύσει το δεύτεροι άλογο… ( Συναξάρι 22 Απριλίου) .

Η ύπαρξη και η ζωή του ανθρώπου είναι δώρα Θεού. Ο Θεός χαρίζει την ύπαρξη και τη ζωή, ανεξάρτητα από το εάν οι άνθρωποι γονείς τους κάνουν λαθεμένες επιλογές. Η ύπαρξη και η ζωή ενός ανθρώπου δεν εξαρτάται από την αγιότητα ή την αμαρτωλότητα των γονέων του, αλλά από το θέλημα του Θεού. Υπήρξαν και υπάρχουν άγιοι γονείς που δεν αποκτούν παιδιά. Ενώ, αντίστοιχα, αμαρτωλοί γονείς γίνονται πατέρες πολλών τέκνων. Ο Θεός, όταν δεν δίνει παιδιά σε άγιους γονείς τους καλεί να γίνουν περισσότερο άγιοι και όταν ο Θεός χαρίζει «ευτεκνίας απόλαυσιν» σε αμαρτωλούς, τους καλεί στη μετάνοια και τη σωτηρία.
Η αγωγή του ανθρώπου και μάλιστα η χριστιανική στα νηπιακά και παιδικά χρόνια εξουδετερώνει και το πιο βρωμερό οικογενειακό ιστορικό. Η χριστιανική αγωγή που γίνεται από αγίους ανθρώπους αλλοιώνει και μεταβάλλει και αυτή την φύση του ανθρώπου. Διότι, σε μια τέτοια αγωγή προστίθεται και η Χάρις του Θεού. Η  Χάρις του Θεού είναι παντοδύναμη και επομένως μπορεί να εφευρίσκει πολλούς τρόπους καλής αλλοίωσης, αλλαγής και μεταμόρφωσης του ανθρώπου. Αυτό φανερώνει ότι ο αγιασμός του ανθρώπου δεν είναι φυσικό, ανθρώπινο επίτευγμα, αλλά θείο δώρο και κατόρθωμα της παντοδύναμης Χάριτος του Θεού.
Οι Άγιοι υποδέχονται στους ουρανούς αυτούς που γέννησαν , ανέθρεψαν και στήριξαν στην εν Χριστώ ζωή. Οι Άγιοι προσέρχονται στον «Σταθμό Αφίξεων» του Ουρανού και παραλαμβάνουν εκείνους, τους οποίους αγάπησαν. Ο άγιος Γεώργιος πήγε στο Σταθμό Αφίξεων του Ουρανού και υποδέχθηκε τον όσιο Θεόδωρο, του χάρισε δε και ένα άλογο, που σημαίνει ότι οι Άγιοι φροντίζουν αυτούς που αγαπούν και στον ουράνιο κόσμο και τους προμηθεύουν τα απαραίτητα μέσα για τη ζωή τους στη νέα αυτή διάσταση της ύπαρξής τους.

Από το βιβλίο: «+ Μητροπολίτου Αχελώου
ΕΥΘΥΜΙΟΥ (Κ. ΣΤΥΛΙΟΥ)
ΟΙ ΑΕΤΟΙ
Ορθόδοξο Θεολογικό Αγιολόγιο»
ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΣΤΕΓΗ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου