Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2014

Κατάθλιψη και φόβος . Αθώος περισπασμός. Διακοπή σχέσεων με κακοήθη πρόσωπα. Ένας πεντηκοστιανός μισσιονάριος.



Η ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ σου ,  που εντείνεται από έναν αόριστο φόβο, είναι αδικαιολόγητη. Τί σου συμβαίνει; Όλα πάνε καλά, τόσο στο σπίτι όσο και στην ψυχή σου. Θα ξαναβρείς την ειρήνη σο. Πώς; Με την προσευχή και την απόθεση κάθε ελπίδας σου στον Θεό. Ένα να είναι το μέλημά σου: Να μην κάνεις τίποτα που θα παροργίζει τον Κύριο. Έτσι η ελπίδα σου θα είναι στέρεη και η ειρήνη σου διαρκής.
Το ότι έχεις κάποιες ευκαιρίες οικογενειακής ψυχαγωγίας δεν είναι κακό. Καλό είναι. Φτάνει να μην συναρπάζεσαι απ’ αυτές τόσο, που να ξεχνάς το σκοπό σου. Να θυμάσαι τον Θεό και να Τον ευχαριστείς για κάθε αναψυχή που σου παρέχει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Όταν  πάλι μένεις μόνη, να Τον επικαλείσαι με περισσότερη θέρμη , ζητώντας Του να σε φωτίζει και να σου δείξει τους δρόμους της αληθινής ζωής. Συχνά, πάντως, η διασκέδαση, ακόμη και η πιο ευχάριστη, αφήνει πίσω της την κατάθλιψη, επειδή, και αμαρτωλή να μην είναι, δεν μπορεί να ικανοποιήσει την καρδιά. Γενικεύοντας, θα έλεγα πως η αστάθεια των συναισθημάτων χαρακτηρίζει τη μεταπτωτική ανθρώπινη φύση. Είναι απαραίτητο να νικήσεις αυτή την αστάθεια και να παραμείνεις ως το τέλος αμετάπτωτη στη μεγάλη απόφασή σου, για να εκπληρώσεις τον μοναδικό σκοπό της ζωής, την ένωση με τον Θεό.
Αυτό μπορεί στ’ αλήθεια να πραγματοποιηθεί; Ο Θεός καλεί την καρδιά σου. Και η καρδιά σου ποθεί τον Θεό. Γιατί δίχως τον Θεό δεν ικανοποιείται ποτέ∙ πλήττει και στενοχωριέται. Εξέτασε τον εαυτό σου απ’ αυτή την πλευρά , και ίσως βρεις τη θύρα, που θα σε οδηγήσει στην ειρήνη του Θεού.
Καλά έκανες και τα χάλασες μ’ εκείνη τη φίλη σου. Η συμπεριφορά της σε επηρέαζε με τρόπο που δεν συντελούσε καθόλου στην εκπλήρωση του σκοπού της ζωής σου. Μου έγραψες κάποτε γι’ αυτόν τον αρνητικό επηρεασμό , αλλά αμέλησα να επιστήσω την προσοχή σου στον κίνδυνο που δημιουργεί. Λοιπόν , δόξα τω Θεώ! Η υπόθεση ανήκει πια στο παρελθόν. Ας μην αφήνουμε να μπαίνουν στην καρδιά μας πράγματα που τη βλάπτουν. Μην εμπιστεύεσαι πια αυτή την κοπέλα και μην παίρνεις στα σοβαρά τα λόγια της. Πάντως παρά τη διάλυση της φιλίας σας, μην πάψεις να της φέρεσαι ειρηνικά και ευγενικά, χωρίς την παραμικρή εχθρότητα.
Ρωτάς για κάποιον Άγγλο μισσιονάριο. Τα ίδια σου τα λόγια δείχνουν τί πρέπει να σκεφθείς γι’ αυτόν. Υποστηρίζει ότι ο Κύριος του εμφανίζεται και του υποδεικνύει τί να κάνει και τί να πει. Δε βλέπετε κι εσύ και οι άλλοι πώς είναι απατεώνας; Αν ο Κύριος του είχε πραγματικά εμφανιστεί, δεν θα τον είχε στείλει σ’ εμάς, τους πιστούς, αλλά στους Τούρκους ή κάποιους άλλους άπιστους. Ο Θεός έχει επανειλημμένα επιβεβαιώσει και συνεχίζει να επιβεβαιώνει την ορθότητα της πίστεώς μας με αναρίθμητα θαύματα, με τα άφθορα και μυροβόλα τίμια λείψανα , με τις εμφανίσεις των αγίων Του. Δεν υπάρχει , λοιπόν, τίποτα που πρέπει να μας διδάξει αυτός ο μισσιονάριος. Απεναντίας , εκείνος χρειάζεται να διδαχθεί από μας, καθώς μάλιστα δεν ανήκει καν στη γνωστή Αγγλικανική «Εκκλησία» , αλλά σε κάποια καινοφανή και ιδιόρρυθμη θρησκευτική ομάδα, στους πεντηκοστιανούς. Σε κάποιον κατέβηκε η ιδέα πως ό,τι συνέβη στους αποστόλους πρέπει να επαναληφθεί και τώρα στην Εκκλησία του Χριστού, να έρθει δηλαδή το Άγιο Πνεύμα και να ενεργήσει αισθητά στους πιστούς. Υπήρξαν μερικοί, κυρίως κάτι υστερικές γυναίκες, που τον πίστεψαν. Άρχισαν , λοιπόν, να σκέφτονται πώς θα πραγματοποιήσουν το σκοπό τους. Σκέφτηκαν , σκέφτηκαν… ώσπου βρήκαν μια λύση: Έπεισαν τον εαυτό τους, δεν ξέρω πώς, ότι το Άγιο Πνεύμα ενεργούσε σ’ αυτούς με ιδιάζοντα τρόπο…
…Η πίστη είναι πραγματικά απαραίτητος όρος για την πρόσληψη της χάριτος του Αγίου Πνεύματος, αυτή η χάρη όμως παρέχεται και λαμβάνεται διαμέσου των θείων Μυστηρίων και όχι μόνο με την πίστη…
… Ο Άγγλος μισιονάριος έχει τη δωρεά του Αγίου Πνεύματος; Όχι, αφού δεν την έλαβε με το Μυστήριο του Χρίσματος της Μιας Εκκλησίας. Συνεπώς μιλάει για κάτι που ο ίδιος δεν γνωρίζει και κηρύσσει τη λήψη εκείνου που ο ίδιος δεν έχει λάβει. Στα κηρύγματά του δεν θα βρεις ούτε μιαν αναφορά στο πώς λαμβάνεται το άγιο Πνεύμα. Τονίζει μόνο πόσο αναγκαίο είναι να Το έχουμε, και καταλήγει με την ιαχή: “Πιστέψτε!”. Είναι σαν να λέει: “Ανοίξτε το στόμα σας, και το Άγιο Πνεύμα θα μπει μέσα”.
Πόσο ταιριαστά είναι σ’ αυτόν τον νεοφανή απόστολο τα λόγια του Κυρίου «ατρ, θερπευσον σεαυτν» ( Λουκ. 4:23 ).
Αν τα λόγια μου σε έπεισαν , σε παρακαλώ να τα μεταφέρεις και σε άλλους, ιδιαίτερα σ’ εκείνον τον άνθρωπο που τόσο αγαπάει τις συζητήσεις για θρησκευτικά ζητήματα. Αυτός μπορεί να διαδώσει ευρύτερα όσα σου έγραψα για το μισσιονάριο.
Ο Κύριος να σ’ ελεήσει και να σε σώσει!


Πηγή: «ΟΣΙΟΥ ΘΕΟΦΑΝΟΥΣ ΤΟΥ ΕΓΚΛΕΙΣΤΟΥ
Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ
γράμματα σε μια ψυχή»
ΕΚΔΟΣΗ ΤΕΤΑΡΤΗ
ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΡΑΚΛΗΤΟΥ

ΩΡΩΠΟΣ ΑΤΙΙΚΗΣ 2000

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου